hvalnica triletni trmi

Takrat, ko je potekala, je nisem bila prav nič vesela. Pa no, saj pri treh letih sem bila že več ali manj dobro pripravljena. Huje je bilo, ko me je triletna trma pričakala ko sem bila varuška. Takrat me je ujela povsem nepripravljeno. Sredi Central parka se mi je punčka metala po tleh. In jaz nisem vedela kaj naj naredim. Poleg tega se mi je zdelo, da me vsi gledajo in obsojajajo. Jaz pa bi se najraje kar udrla v zemljo.

Ko je prišla trma pri mojem otroku sem že približno vedela, kaj me čaka. Lotevala sem se jo s time-outom in je šlo.

Danes sem razmišljala o njej, ko me dva učenca nista hotela ubogati. Rekla sem enkrat, rekla sem dvakrat, potem pa sem ga prijela za roko in peljala do mize. In potem sta vse naredila. Res se je hotel metati po tleh, mali mulo, pa sem si mislila-ne, to pa ne. In me je ubogal.Moral je pač malo preizkusiti novo učiteljico.

In hčerka? Mislila sem že, da imamo eksotični primer štiriletne trme. Verjetno je bila kriva moja nova služba, preobremenjenost in lovljenje tisoč žogic z obveznostmi, da so bili zadnji dnevi podobni tistim pred letom. Včeraj sva se veliko pogovarjali. Govorili sva o čustvih, in o tem kako z njimi vplivamo na druge. Očitno je učinkovalo, ker me je danes pričakala vesela in nasmejana hčerka.

Zato sem trme vesela. Je znak, da se nekaj dogaja. Znak, da otrok ugotavlja nekaj novega, znak da začenja uveljavljati svojo voljo, znak da se moramo ustaviti, ker otrok očitno še ne zna drugače povedati kar ga muči. Nič več me je ni strah. Vem, kako jo ukrotiti in kam poslati (na time-out).  Še vedno pa sem bolj vesela dni kot danes.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s