9 super podcastov za ženske

Baje, da se ti IQ malo zniža, ko postaneš mama. Povsem možno. Materinstvo je polno monotonih opravil. Poleg tega je skrb za majhne otroke dostikrat izčrpljujoča. Zato poslušam podcaste – da mentalno povsem ne zakrnim in da izvem še kaj novega. Ne vem, kako bi brez njih preživela poškodbi oči, čas po porodu, pa vsa rutinska opravila od likanja do kuhanja. Tako se mi zdi, da je čas bolje izkoriščen. Zaradi njih še likam malo bolj rada.
Tukaj prilagam seznam 10 podcastov, ki jih največkrat poslušam. Upam, da navdušijo še koga.
1. Podcast “Stuff mom didnt tell you”, je bil dolgo časa moj najljubši podcast. Med pisanjem diplome sem ga poslušala toliko, da sem se ga že naveličala. Govora je o vsem, kar se tiče žensk. Zakaj ženske delajo v nočnem turnusu, kako se je razvijala nosečniška moda, kdo so ženske inženirke, feministke, znanstvenice, o ženskah ki se odločijo za življenje z ali brez otrok… Avtorici sta temeljiti in zabavni, intro pa pomirjujoč.
http://www.stuffmomnevertoldyou.com/
2. Podcast “Call your girlfriend” mi po prvem poslušanju sploh ni bil všeč. Rabila sem kar nekaj časa, da sem ga vzljubila. Poslušam pa ga še sedaj. Ponedeljke komaj čakam prav zaradi novega dela. Avtorici sta dve prijateljici, ki sta se preselili daleč druga od druge. Enkrat na teden se pogovarjata o raznoraznih stvareh. Predvsem o aktualni ameriški problematiki, pa tudi o raznih ženskih temah. Ko poslušam podcast se spomnim tudi na vse svoje prijateljice od katerih me loči več kilometrov.
http://www.callyourgirlfriend.com/
3. Avtorica podcasta “The longest shortest time, je imela travmatično porodno izkušnjo. Prav tako so ji bili prvi tedni in meseci materinstva polni najrazličnejših negativnih čustev. Niti ne tako pravljični, kot si je predstavljala in pričakovala. Iz svoje stiske je naredila podcast v podporo drugim mamam po porodu. Njen podcast je eklektična zbirka različnih sogovornikov. Pogovarja se z istospolnim parom, ki je prišel v starševstvo po naključju, s starši nedonošenčkov, o tem, kako vzgajati otroka, ki ima starše dveh ras, kako starševstvo doživljajo znani igralci. Za vse rahločutne starše
http://longestshortesttime.com/
4. Podcast “Born to breastfeed” je najbolj primeren za vse mamice dojenčkov. Najpogosteje ga poslušam ravno med dojenjem. Sploh ker slednje tako dolgo traja in je fino imeti nekaj za poslušati. Podcast se loteva tem, kot je strah mam pred premalo mleka, o vsiljivosti tovarn z nadomestnim mlekom, o živilih, ki pospešujejo laktacijo..
https://www.voiceamerica.com/show/2248/born-to-be-breastfed
5. Podcast “Tranzistorij” pa naravnost obožujem. Za moje pojme se čisto prepočasi snema nove epizode. Ker je večina podcastov v angleščini, je zelo osvežujoče slišati tudi kaj slovenskega. Predvsem pa mi je všeč zato, ker odstira nova obzorja o glasbenikih o katerih se nam zdi, da vemo že vse. Pa niti ne. Po vsakem podcastu me prime, da bi šla poslušat celo diskografijo od tistega avtorja. Tisti, ki ti niso tako ljubi, pa ti to morda celo postanejo – ker o njih izveš več in jih lažje razumeš. Neisha mi je šla tako npr. vedno malo na živce. Po poslušanju podcasta pa mi je postala celo všeč.
http://www.marsowci.net/category/the-tranzistorij/
6. Podcast “Straight talk with dr. Sandra Risch” nam predstavlja psihoterapevtko, ki se v svojih pogovorih loteva razno raznih življenjskih problematik in skuša ponujati nove ideje za rešitve le-teh. V svojih pogovorih se loteva postavljanja meja, odnosov, čustev, starševskih izzivov.
https://www.voiceamerica.com/show/2510/straight-talk-with-sandra-reich
7.Podcast “Happier with Gretchen Rubin” mi je krajšal pot v službo. Do prejšnje službe sem namreč imela zelo dolgo pot, brez podcasta pa bi se mi pot le še bolj vlekla. Tako je bilo vse vsaj znosno. Podcast se loteva najrazličnejših tem, ki se dotikajo srečnejšega in boljšega življenja, boljših navad.
http://gretchenrubin.com/podcast/
8. “Membranje” je še en slovenski podcast, ki ga z veseljem poslušam. Ta obravnava knjige in pogovore z njihovimi avtorji ali zgolj gosti, ki so jih prebrali in so jih knjige navdušile v kakršnem koli smislu. Med boljšimi pogovori so bili tisti o knjigi Tihi, o knjigi ki ugotavlja, da so bili napisi na Pompejih podobni statusu na sedanjem Facebooku ali pa tista o jogi, ki niti ni tako nedolžna stvar kot izgleda (za indijce tudi zelo nacionalistična zadeva). Vas zanima več? Poslušajte si tukaj
http://www.marsowci.net/category/membranje/
9. in 10. Val 202 in Radio Ognjišče: Najboljši radii nimajo le glasbe, pač pa tudi oddaje. In teh je na Radiu Ognjišče in Valu 202 veliko. Ker pa pač nisi vedno ob radiu, imata obe radijski postaji dobre arhive. Na Valu 202 priporočam skoraj vse oddaje. Od Frekvence X, Latrine, Spetka in Sopotnika. Na Radiu ognjišče pa vsem priporočam oddajo Za življenje. V njej se lotevajo zakonske, družinske, vzgojne problematike. Eden mojih najljubših gostov je Marko Juhant. Vsako soboto ob 11 dopoldne je idealna ura za kuhanje kosila in poslušanje.

Sama priporočam aplikacijo Podcast addict, na voljo pa je še mnogo drugih. Veselo brskanje in upam, da bodo vsa nadležna gospodinjska opravila in brisanje ritk sedaj malo bolj prijetna.

download

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s