O treh tatovih Božiča (in kako se Božič ni dal)

Najprej je bil Božič. Vse od pokristjanjevanja slovencev nas je razveseljeval. Za kmete je bil to poseben dan. Kljub temu, da niso imeli veliko-takrat ni ničesar manjkalo. Bil je svet dan. Nekaj posebnega svetlega in lepega.

Potem je prišel komunizem. Božič ni bil več uradni praznik. Ljudje so imeli zaradi praznovanja več ali manj težav. A so ga vseeno praznovali. Tast je šel k polnočnici, naslednje jutro pa navsezgodaj že pred peto v službo. Ker je bil napol prepovedan je imel še svoj poseben čar. Prepovedano je vedno najslajše.

Potem pa je prišel kapitalizem. Božiča ima polna usta. Trgovine se šibijo od raznoraznih božičkastih stvari že od oktobra dalje. Pesmi so polne božiča. Božič sem, božič tja. A vseeno tale božič nima veliko skupnega z Božičem. Postal je družinski praznik, svoje bistvo pa je kar nekako izgubil. In potem človek sploh ne ve, kaj praznuje. Lahko je tudi družinski praznik, lahko je različne stvari za različne ljudi. A vseeno je to najlepši krščanski praznik. Adventni venček je prav tako povsod, a se le redko uporablja za molitev. Skratka božič je in ga ni. Še vedno se ga da doživeti, a je zaradi hiperinflacije božiča v vseh oblikah težje.

In tretji tat? Moja služba. Ko sem delala  v šolstvu, sem bila prosta vse počitnice. Toooliko počitnic! Sedaj delam v zavodu in tam mora biti kdo tudi med prazniki kdo dežuren. In tako sem delala danes in bom jutri. Na začetku sem bila kar malo žalostna. Kakšen božič pa bo to? Božič brez polnočnice in vsega ostalega kar spada zraven?

Danes pa sem se vozila iz službe in poslušala božične pesmi. Nekaj nežnega toplega svetlega, ki se me dotakne vsak Božič, se me je dotaknilo tam. V avtu, sredi poti. Ugotovila sem, da mi nihće ne more vzeti Božiča. Kjerkoli že bom, se bo rodil Božič. Samo prepustiti se moram in narediti iz vsega najboljše. Bog prihaja v štalo. Prihaja tudi v vse situacije kjer sem. Ni treba, da so situacije popolne. Štala tudi ni bila.

Božič je nekaj magičnega. Predvsem zato, ker si enkrat v letu pustimo gledati spet z očmi otroka. In če gledaš tako, je vse magično.

Vsem želim lep Božič. Praznujte ga tako kot želite. Vsem vernim želim, da bi se Vas globoko dotaknil, vsem ostalim, da bi se vas dotaknili stiki z vsemi ljudmi,ki jih imate radi!

download (1)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s