izrael

Kar mi je najbolj fascinantno pri tem zadnjem zapletu v izraelu in gazi, je predvsem kratkost človeškega spomina.
Če samo pomislim na prve priseljence v Ameriko. Doma v Evropi so jih preganjali, tu pa so dobili možnost novega začetka. Indijanci so jih naučili vseh spretnosti za preživetje v neznanem terenu. Mislil bi si, da bodo hvaležni, in glede na lastno bridko izkušnjo bolj tolerantni do njih. Ker če veš, kaj je grozno, nočeš še sam delati istega. A zgodovina jasno uči,kaj so potem naredili indijancem.
Izrael podobno. Grozna zgodovina.Nekaj časa so bili celo vsi judje obtoženi, da so ubijalci Jezusa Kristusa.V drugi svetovni vojni vsi vemo kaj se je zgodilo in to definitivno pusti posledice. Vsi tisti ki so preživeli pekel, bi si mislil, da bodo naredili vse, da bodo živeli v miru in dajali drugim enake pravice in dostojanstvo. Situacija dol na bližnjem vzhodu pa je znana.
Situacija je vsekakor zapletena,in vsaka stran ima svojo zgodbo. Nihče ni zgolj črn ali bel. Ampak izraelci imajo na svoji strani ameriko in bogate jude vsega sveta. Palestinci nič kaj veliko. Kot državljanka Slovenije, ki je tudi bila majhna in depriviligirana, a je prišla do svoje države, želim isto tudi palestincem. Pa seveda MIR.

Komentiraj